Translate

tisdag 9 juli 2013

Läktarryttare


Ja, på läktaren är alla ryttare "proffs", där står oftast din största kritiker, den som ser minsta fel du gör och gärna påpekar det för andra.
Som ryttare är det en fas man måste gå igenom, att kunna fortsätta rida trots dom "kritiska" blickarna. 
Hua, inte lätt alla gånger, man blir spänd för att "dom" tittar och då går naturligtvis hästen som en potta skit. Och dom på läktaren "ler" lite skadeglatt....*Ond cirkel*
När man kommit förbi den fasen har man kommit långt som ryttare :-)
Och när man som skadeglad läktarryttare inser att man kanske själv också har sina brister, då kommer ödmjukheten och insikten om att man har saker att jobba med själv.


Fast alla läktarryttare är inte medvetet kritiska, det är även en fas i sin egen ridning, att kunna se vad en annan gör rätt ELLER fel. Har haft den typen av teori på mina lektioner. En inlånad ryttare som rider medvetet fel.
Och det var många A-ha man hörde. 
#Är det såååå det ser ut när du säger "bla,bla bla.."
Nu fattar jag!!!
Och som följd av ens egen upplysning så måste man ju träna sitt öga, och då går man igenom fasen som läktarryttare, helt omedvetet.
Så ni som är i "läktarfasen", kom ihåg eller tänk på hur jobbigt det kan vara att bli bedömd och granskad när man sitter till häst.

Finns en annan typ av läktarryttare också, dom som "rider" lika mycket själva.
Här kommer en helt underbar pappa: http://www.youtube.com/watch?v=d_KD69aDJ8A&feature=youtu.be

Vi har några sådana ryttare på klubben med, men kanske inte riktigt så extrema.

Att kritiskt granska andra, det gör jag med. Även jag tränar mitt felsökaröga.
Som till exempel:
Ryttarens sits: var tog den lodräta sitsen vägen för en del dressyrryttare?
Ligger bakåtlutade som om dom åker nercabbat. (sök på Google ni som är för unga att veta vad det är)
Liknande ryttare nr 4 på bilden...i bland är huvudet bakåtlutat också. Ser ut som om ryttaren utsätts för massa G-krafter och pressas bakåt. Resultat? Ryttaren är efter hästen i rörelsen!

Eller hästens form: Nacken som högsta punkt...är det meningen att det ska vara enligt skolböckerna, men ofta ser man hästen bakom lod och högsta punkt är en bit bakom nacken. se bild


Har en ADHD-Kille som gärna kryper bakom hand för att undandra sig arbete och släppa sina bakben, man kan få fram ganska mycket "bensprattel" på det sättet, men ingen ryggverksamhet.
Något jag jobbar med ständigt och jämt. (att få upp honom i formen och söka sig FRAM till bettet i stället för att böja på nacken och knäppa av)

Ryttarens hand: (eller arm skulle jag kanske säga) så ofta man ser ryttare med rak, låg arm, som drar ner hästen...var är den raka linjen man ska kunna dra från armbåge till bett?


Ja, som ni ser är även jag läktaryttare, det är vi alla lite då och då.
Mitt jobb är ju lite som att vara läktaryttare, att se felen som görs och försöka hjälpa dom tillrätta.

Att pusha och peppa, samtidigt som man ska ge både positiv och negativ kritik....
Man vill ju att alla så få smaka på den härliga känslan när man får till det, samtidigt som man ska driva ryttaren vidare över nästa tröskel..

Fatta att man är trött efter en kväll i ridhuset!

Dagens lilla ord: Ge mig styrka att ändra de saker som kan ändras, tålamod att godta de saker som inte kan ändras, och visdom att se skillnad mellan dem.

/Lola 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar